среда, 24 апреля 2013 г.

Şoc! Zombie văzuţi pe străzi, la cumpărături, acasă pe canapea!


Pentru o generaţie/civilizaţie contemporană care nu prea mai produce ceva valoros, interesant, folositor sau nou, suntem cam obosiţi. Vezi pe străzi, umblând teleghidaţi, nişte zombie trişti. Habar n-au unde-au fost şi unde se duc, sunt prea rupţi în gură ca să le mai pese.
Îşi trăiesc vieţile lor obosite, mari sau mici, în casele lor obosite, vorbind cu prietenii lor obosiţi şi uitându-se la TV la divertisment obosit, care iese obosit pe locul 1 în topuri obosite. Merg la spectacole obosite şi obositoare, din care nu au ce să înţeleagă, văd filme chinuite care doar sporesc starea asta incredibilă de oboseală. Ascultă... ghici ce fel de muzică în cluburi fără concept, că unii, ce-i drept, NU se obosesc să pună un pic de amprentă personală în biznisul lor, mănâncă alimente fără vitamine, cumpără haine din colecţii expirate ale altora şi îşi târâie obosiţi câinii prin parcuri.
Mai trântesc un plod că "aşa trebuie" şi gata: drumul spre surmenare totală a început.
Cât chin, câtă osteneală ne dăm cu toţii să ne sculăm din pat. Ce oroare, să ai un strop de energie rămasă undeva pe fundul sacului, din adolescenţă. Înseamnă că nu tragi suficient de tare! Atât de tare, încât firma ta să producă de două ori mai multă marfă obosită, atât de tare încât să zaci leşinat în orice zi de concediu care ţi se dă.
Burta se măreşte, dar cine mai are energie de-un abdomen?! Copilul tău se stinge singur în camera lui, mâna lui dreaptă e deformată în chip de mouse şi n-ai petrecut azi cu el nici 15 minute. Dar nici nu se poate, nu când creierul tău a fost bombardat cu atâţia stimuli pe o singură zi.

Poţi să recunoşti că ai prea multe căcaturi în cârcă şi să-ţi faci timp şi chef pentru ce crezi tu că e important? Pfuai... Te scuturi de gândul ăsta şi îţi iei multe multe responsabilităţi pe care nici nu le-ai vrut vreodată. Altfel societatea o să te vadă relaxat şi-o să-ţi taie capul. Când eşti zombie, în schimb, înseamnă că eşti cineva special, ca toţi ceilalţi zombie speciali şi zici că ai scăpat. Păcat că sunt toţi la fel de obosiţi ca şi tine şi nu mai au energie să se mai bucure cu/pentru tine. Eşti obosit ŞI frustrat, acum.

Ştiu măcar două persoane care şi-au îmbrăţişat total dezarmarea. Una aşteaptă să moară. De vreo 20 de ani încoace tot aşteaptă. Cu răbdare, cu evlavie, nu vrea să-şi strice "pofta" trăind. Uneori oboseşte şi iese din vria asta. Face o glumă, care iese ca un pârţ sonor în sala de cinema. E cel puţin ciudat şi jenant. Se trece repede peste buna-dispoziţie şi ne amintim iar că aveam de murit, aicea!  Nici nu poate sta prea mult în alertă, că nu mai are antrenament - oboseşte repede.
E obositor şi să vezi chestiile astea. Să te lupţi cu ele şi cu tine şi cu instinctul tău de conservare, care ar vrea să se odihnească puţin, după atâtea milenii de adaptare. Un animal sălbatic nu-şi permite luxul de a obosi, pentru că asta înseamnă că devine cina cuiva. Dar noi putem sta liniştitţi, doar suntem în moţul piramidei. Ce cursă lungă a fost. Tre' să ne hodinim puţin. Somn uşor.