пятница, 26 июля 2013 г.

Examen oftalmologic pentru copiii


                                           
Cît de des  trebuie de făcut un examen oftalmologic la copii?
Controlul oftalmologic la copii este unul obligatoriu și necesită a fi realizat periodic, la recomandarea medicului pediatru, în funcție de metabolismul și particularitățile copilului.
Consultațiile de rutină(profilactice) sunt esențiale pentra a asigura o sănătate vizuală copilului tău și nu în ultimul rînd pentru depistarea problemelor oculare pe care le poate avea deja micuțul.
Prima vizită a copilului în cabinetul oftalmologic trebuie sa aibă loc pînă la vîrsta de un anișor. În cazul cînd la naștere nu sunt depistate probleme de vedere, următoarele vizite la medic se vor face la vîrsta de 3 și respectiv 5-6 anișori.De la virsta de 6 anișori trebuie să merge-ți cu copilul la consultații o data la cel mult doi ani.
Ce se întîmplă în timpul unui examen oftalmologic?
În timpul vizitei la medicul pediatru, copilul este supus unui examen oftalmologic amănunțit, dar și unor teste pentru a identifica capacitatea de a recunoaște culorilele de a focaliza anumite obiecte sau de a percepe înălțimea, grosimea, adîncimea anumitor lucruri:
-          Descoperirea ochiului dominant(se acoperă și descoperă fiecare ochi în parte);
-          Urmărirea  vizuală a anumitor obiecte, în diferite direcții(pentru a descoperi dacă copilul își poate fixa privirea într-un anumit punct);
-          Identificarea  capacității pupililor de a răspunde la razele de lumină (proceura se efectuează cu ajutorul unui fascicul vizual);
-          Testarea abilității vederii  la distanță și de aproape;
În cazul în care medicul specialist suspectează probleme oculare, îi va face o trimitere la medicul oftalmog pentru copii.Oftalmologul pediatric va realiza alte teste pentru diagnosticarea bolilor oculare pentru cei mici.
  
Acestea sunt:
-          Corecția vederii (picurarea unor picături în ochi pentru depistarea unor boli cum ar fi astigmatismul, miopia si hipermetropia);
-          fundul de ochi și mîsurarea tensiunii oculare (cu ajutorul oftalmoscopului) etc.

Rezultatele acestor testelor arătă dăcă copilul tău are probleme oculare majore, care necesită  tratament urgent(corectie) cu purtarea de lentile, ochelari sau tratamente corespunzatoare, (fizoproceduri).

În cazul în care problemele de vedere nu sunt depistate și evoluează în timp, are loc apariția unor complicații, copilul riscă nu numai sa poarte lentile sau ochelari toată viața, dar în unele cazuri să-și piardă definitiv vederea sau să sufere intervenții chirugicale majore.Trebuie însă de ținut cont că operațiile pot avea și ele unele complicații din cauza pagubelor provocate de pe urma agravării bolilor oculare.

Vizitele la oftalmolog sunt importante și obligatorii.Încerca-ti să protejati ochii micuțului incepind de azi.
                              Sănătatea copilului tău e importantă pentru noi.


Bolile endocrine, află cauzele și învață să recunoști simtomele…


Un om sănătos pentru mulți dintre noi ar fi - a avea 2 miini, 2 picioare și nici un defect de deplasare ,o gindire căt se poate de realistă, etc.De aici reeșim la concluzia că nu fiecare dintre noi dăm importanță lucrurilor care ni se întîmpă iar unele simtome pot fi cauza unei boli care pe parcurs poate deveni cronice.
Aici vom face cîteva precizări asupra sistemul endocrin care joacă un rol destul de important în desfășurarea unor funcții ale organismului (digestia și reproducerea) fiind  compus  din hipofiza, tiroida, glandele suprarenale și glandele reproducatoare.
 Cînd ne referim la bolile endocrine multi dintre noi ii framinta gindul  asupra problemelor legate de glanda teroidă însa noi ne vom plasa pe ovoluție și infertilitate.
Atit barbatii cit și femeile pot suferi de probleme de natură genetică, hormonală, anotomică, infecțioasă care-i impiedică să aibă urmași.
Cauzele infertilitatii feminine pot fi numeroase cum ar fi:
·                   CHISTURI/ FIBROAME
·                   ANOVULATIA
·                   ENDOMETRIOZA
·                   BOALA INFLAMATORIE PELVINA

Ce este onovoluția?
Departe de a fi o boala,anovoluția este doar un semn că în sistemul reproductiv a intervenit o mică problemă.Ar fi bine să știm factorii ce pot cauza lipsa ovoluției.În perioada fertilă,  perioada ciclului mentrual sunt eliberate ovulele care pot fi fecundate  de spermatozoizi.În momentul în care suferi de disfuncții ale aparatului reproductiv, ovoluția se  dereglează și cu timpul dacă nu se face un tratament adecvat poate disparea complet.În acest caz apare anovoluția.Din nefericire, poate să treacă ceva timp pîna să descoperi problema deoarece în tot acest timp vei avea un ciclu menstrual.Primul semn al anovoluției va fi o mentruație neregulată și lipsa mucusului cervical.
Ce duce la anovoluție?
Primul semnal pe listă este sindromul ovarului polichistic, un dezichilibru hormonal care inhibă ovoluția.Alți factori asociați cu lipsa ovoluției ar fi:
- supraponderabilitatea;
- anorexia;
- insuficiența ovariană prematură;
- hirsutismul (pilozitatea excesiv aparută în urma unor dereglări hormonale);
- hiperprolactinemia (creșterea nivelului de prolactină în sînge);
- stres în forme avansate;
- sport practicat în exces;
- vîrsta înaintată a mamei;
- probleme legate de glanda teroidă;
Simptome
Primele simptome care duc la lipsa ovulației ar fi dereglarea ciclului mentrual urmată, în situații extreme, de încetarea lui definitivă (dar nu și ireversibilă). Un alt semn al anovulației poate fi însă și o menstră mai scurtă sau care durează mai mult decat de obicei (7,10 zile).Dacă perioada menstruației nu variază cu mai mult de una, doua zile, și ovulația nu are loc atuci vorbim de un ciclu anovolator, care poate provoca alte dereglări hormonale.
Ovulația poate reveni la normal?
În funcție cît de complicată e problema, tratamentul pentru restabilirea funcțiilor ovulatorii pot varia de la schimbarea stilului de viata, pana la administrarea de medicamente sau chiar poate fi nevoie și de o intervenție chirurgicală.
Dacă vă doriți un copil și în același timp ați observat că aveți dereglări mentruale sau stări din care au fost scrise puțin mai sus ar fi indicat sa faci o vizita la medicul endocrinolog - ginecolog. Nu lăsa-ți ca o problemă simplă să stea în calea implinirii Dumneavoastră de a vă face fericiți.
Sănătatea Dumneavoastră e și prioritatea noastră!









четверг, 25 июля 2013 г.

Retinopatia Diabetică

Printre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii se numară retinopatia diabetică unde diabetul este cauza  ce afectează sistemul vascular al organismului, inclusiv la nivelul ochilor.
Retinopatia diabetică este o afecțiune retiniană noninflamatorie ce progresează în timp. Vasele de sănge mici de la nivelul retinei încet se subțiază, dezvoltînd mici anevrisme , care în orce moment se pot rupe și pot determina cheaguri de sange în gelul vitros a retinei ce duce la pierderea vederii.În plus, aceste vase de sînge nu mai reușesc să hrănească retina cu substanțele nutritive și oxigenul necesar,  afectînd-o și mai mult.Pe masura ce boala progresează, intr-un timp considerabil, fară a fi urmat un tratament adecvat duce la orbire.
Cauzele Retinopatiei Diabetice
Cauzele bolii încă nu sunt destul de cunoscute, iar odată ce a avut loc apariția acestei necruțătoare afecțiuni, evoluția ei nu poate fi stopată, ci doar intreținută sau încetinită.De aceea depistarea bolilor oculare la timp este esențială.În stadii incipente nu are simptome(vedere încețoșată, dureri oculare sau alte semne), acesta fiind un motiv în plus ca pacienții ce suferă de diabet să facă și un control oftalmologic.Alți factori ce duc la apariția retinopatiei diabetice sunt sarcina, hipertensiunea arterială, creșterea grasimilor din singe si boli cronice ale rinichilor.Însă principala cauza este diabetul zaharat ce duce la pierderea de celule și blocarea capilarilor sangvine ale retinei.
 Simptomele Retinopatiei Diabetice
Simptomele sunt observate atunci cind deja au avut loc distrucții masive și au apărut complicații.O examinare periodică  poate identifica retinopatia diabeticî precoce și poate preveni dezlipirea de retină.
Simptomele retinopatiei diabetice includ:
-          Vedere distorsionată sau încețoșată;
-          Dificultăți intilnite la citire;
-          Puncte albe, întunecate sau luminoase în cămpul vizual;
-          Dureri oculare;
-          Senzații de vedere printr-un val;
-          Pierderea vederii partială, etc.
Metode de diagnosticare
Un examen oftalmologic ce include măsurarea tensiunii oculare, acuității vizuale și polului ocular plus examenul fundului de ochi- sunt citeva metode care stabilesc diagnosticul.
Detectarea timpurie a modificarilor la nivelul retinei este o metoda sigura de prevenire a bolii.

Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de gravitatea și localizarea bolii si de tratarea diabetului insuși.
Odata debutată, boala va continua sa persiste, chiar daca pacientul a inceput tratamentul.

                                     Sănatatea se vede prin ochii tăi!




среда, 24 июля 2013 г.

Vederea la nou-născuți


Cum vede micuțul și de ce nu poate distinge vizual formele?

Abia a venit pe lume cea mai scumpă și așteptată fiintă și vă doriți să stiți dacă totul este în regulă cu bebelușul dumneavoastră, dacă toate simțurile sunt dezvoltate, află acum că cel mai puțin dezvoltat este vederea copilului.
Cum explică medicii acest lucru?
 
Structura principală a aparatului vizual, retina care are functia de a prelua lumina și de a o transforma în stimuli ai sitemului nervos pe care apoi îi transportă treptat la creier, nu este destul de dezvoltată la bebeluși.Celulele care poartă denumirea de conuri și bastonașe (implicate în vederea nocturnă)sunt într-un numar foarte mic. Asta fiind o cauză a distingerii culorilor si acuității vizuale reduse.
Însă nu uitați că nou-născutul vede din primele secunde de viață, deși incă nu poate aprecia dimensiunile, distanța, culorile sau formele anumitor obiecte cu exactitate.
Vederea ajută bebelușul să se dezvolte treptat din punct de vedere fizic, mental și emoțional fiindcă vederea îi permite să primească informații vizuale din jur.

Cat de bine vede bebelușul tau?

Chiar dacă din puctul dumneavoastră de vedere ochii copilului vă par a fi bine dezvoltați pentru o vedere perfectă, el nu are puterea de a focaliza obiectele mai mult de douăzeci centimetri distantă ceea ce ar insemna:distanța dintre el și mamă în timpul alaptatului.
Începînd cu virsta de trei luni vederea se înbunătățeste, iar copilul începe să detecteze fețele celor din jur uitîndu-se îndelung la privirea mamei.Își va putea da seama vizual cine e mama și cine e tatăl, dar asta nu înseamnă că el nu își recunoaște părinții.Copilul îi simnte cu ajutorul altor simțuri, miros, auz, atingere, etc.
Deja de la patru luni bebelușul recunoaște obiectele(jucării) și poate întinde mîinuțele după ele.La șase luni deja recunoște obiectele și nu numai, dar face și diferența între ele.De exemplu știe deja care sunt jucariile și care e biberonul.
Vederea bebelușului pana la 1 anisor
La vîrsta de 9 luni copilul are o acuitate vizuală destul de bună, iar campul vizual este in continua dezvoltare. Este capabil sa diferențieze toate formele, culorile și mărimi diferite.
Atunci cind ii sarbatori-ți prima aniversare de un anisor putem spune ca copilul vede ca un adult.Iar odată cu primii pași poate să perceapă și înălțimea.
Vederea  copilulul la virsta de 2 anișori 
La virsta de 2 anișori vederea nu se deosebește cu mult de la virsta de un an cu toate ca acuitatea vizuală este mult mai dezvoltată.Vazul este bine dezvoltat la virsta de opt ani.
La aceasta virstă  problemele oculare pot fi depistate destul de ușor deoarece copilul face diferența dintre a vedea bine și vedere încețoșată.
 Rolul tau, ce tine de vederea copilului
Asigura-te de fiecare data ca medicul examineaza ochii micutului, ori de cate ori mergeți la un control de rutină la fiecare lună.
Medicul va analiza, modul în care se aliniază ochiișorii micuțului.
Va analiza dacă bebelusul nu are  probleme congenitale sau alte semne ale bolilor oculare des întilnite la copii.
Dacă cineva din familie, aveti probleme cu oculare, anunțați medicul despre acest lucru (in special daca unul dintre parinti a-ți suferit în copilarie de infecții oculare, etc.).
Cand să vă faceți griji ?
-       dacă copilul nu urmarește obiectele pe care le miști de la stanga la drepta sau de sus în jos în fața lui;
-       dacă ochii se mișcă tot timpul, și nu își poate concentra privirea într-un anumit loc;
-       dacă a aparut o pata albă pe pupilă;
-        dacă copilul este prea sensibil la lumină, iar ochii sunt umezi în permanență.
În cazul în care copilul dumneavoastră sa născut prematur, este predispus la un risc destul de  mare ce ține de problemele de vedere, cum ar fi astigmatism (vedere încețoșată), miopie, retinopatie (dezvoltarea anormală a vaselor de sange, ceea ce poate duce la orbire) sau strabism. Spune-i medicului că copilul a fost născut prematur iar daca observi ca ceva nu  in regula apeleaza la un specialist cit de repede posibil.

Sănătatea copilului tău e și prioritatea noastră!!!






вторник, 23 июля 2013 г.

Tratarea candidozei

   Ce este candida?Tratarea candidei.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS) se manifestă atat la femei cît și la barbați.În continuare vom dezbate un subiect ce are ca subiect "candidoza".
După statisticile făcute în ultimul timp  în jur de 75% dintre femei suferă de aceasta infecție (candidoza).
Ce este candida ?
Candida este o ciupercă,  o inflamație a vulvei și a vaginului ce se manifestă prin apariția unor eleminări alb-cremoase, cu un miros specific(urît mirositor). Cu creșterea microbilor (infecțiiei) apare senzația de mîncărime jenanta,durere sub formă de arsură, etc.
În multe cazuri se asociază cu infecțiile urinare(cistita) determinand dureri în timpul urinării.
Dacă aveți aceste simptome este bine să mergeți cît de repede posibil la un medic specialist (ginecolog).
Fi-ți atente,netratată, candida sau candidoza se poate extinde, de la o simplă infecție, pana la nivelul întregului perineu (zona dintre picioare). În acest răstimp mucoasa vaginală suferă un proces de atrofiere avînd mereu dureri și disconfort în zona intimă. 
Cum apare candida?
Sunt cunoscuți mai mulți factori care pot determina această ciupercă:
-          Antibioticele – sunt cele care modifică microbiologia vaginului distrugînd într-un anumit mod bacteriile "bune" și lăsînd loc liber pentru respectiva infecție - Candida;
-          Variațiile hormonale apar de-a  lungul ciclului menstrual, sarcina, menopauză;
-          Spălăturile vaginale efectuate destul de des ce reduc aciditatea vaginală, creiază un mediu propice pentru dezvoltarea candidozei;
-          Stress-ul, dieta și oboseala joacă și ele un rol în afectarea pH-ului și sistemului imunitar scăzut;
Candidoza în primul rind se transmite pe cale sexuală sau pur si simplu de la toaletă, produse intime ale altei persoane.
Tratarea candidozei:
În urma unui control medicul îți va face niște analize medicale microscopice ca de exemplu, Testul Papanicolau, apoi în baza rezultatelor se va prescrie un tratament în funcție de cît de avansată este boala. Totuși dacă suferi de candida, se fac și spalaturi vaginale cu ceai de galbenele, pelin sau bicarbonat de sodiu.  
La nivelul zonei afectate mai pot fi aplicate unguente ce conțin substanțe anti-micotice.Medicul vă mai poate recomanda pastile care la fel conțin substanțe antimicotice.

În timpul tratamentului trebuie să respectați regulile de igienă sexuală și genitală.
-          Destul de important este schimbarea zilniă a lenjeriei
-          Ar fi de dorit dar și important ca pe perioada tratamentului să se renunțe la contactele sexuale.
-          E necesar de evitat băile cu uleiuri, geluri de duș foarte parfumate, etc.


Femeia modernă are grijă de ea și sănatatea ei!

понедельник, 22 июля 2013 г.

TRATEAZA FARA DURERE VEDEREA COPILULUI TAU

În prezent circa 45-50% din populație este afectată de miopie, avind dificultăţi de vedere la distanţă.
Medicii specialisti in acest caz recomanda trei metode de corectare a vederii:
1. ochelarii (dioptrii minus)
2. operațiile cu laser
3. lentile de contact
A treia
metoda este perfecta pentru a scapa de aceste probleme fara interventii chirurgicale si cel mai important fara durere.
Atit maturii cit si copii pot profita de aceste metode de tratare deoarece ne piermit obtinerea unui rezultat din prima zi.
Pentru a nu rata primele semne a miopiei sau a oricarei alte patologii oftalmologice este nevoie de efectuarea unui examen oftalmologic cel putin o data pe an.
 In nenumarate cazuri, pacienții trebuie să mai treacă citeva etape pina a fi siguri ca pot purta genul de lentile fiindca  la multi dintre pacienti se depistează defecte pe retină ce necesita mai intii tratate.
Cu ajutorul terapiei refrative CRT care consta in purtarea Lentilelor de Noapte cateva ore in timpul somnului, se remodeleaza bland corneea si acest lucru face ca ziua sa ai vederea clara, fara sa fii nevoit sa mai porti ochelari sau alte lentile de contact. 
Mai mult prin acest mod de tratament progresia miopiei e mult mai incetinita. 
Lentilele de Noapte in cazul persoanelor cu miopie este singura metoda de tratatament neinvaziva care poate incetini progresia miopiei.
 Incetarea purtarii acestor Lentile de Noapte duce la revenirea completa a ochiului la faza initiala adica inainte de inceperea purtarii acestora si nu in ultimul rind este unica metoda de tratament pentru copii.