четверг, 25 июля 2013 г.

Retinopatia Diabetică

Printre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii se numară retinopatia diabetică unde diabetul este cauza  ce afectează sistemul vascular al organismului, inclusiv la nivelul ochilor.
Retinopatia diabetică este o afecțiune retiniană noninflamatorie ce progresează în timp. Vasele de sănge mici de la nivelul retinei încet se subțiază, dezvoltînd mici anevrisme , care în orce moment se pot rupe și pot determina cheaguri de sange în gelul vitros a retinei ce duce la pierderea vederii.În plus, aceste vase de sînge nu mai reușesc să hrănească retina cu substanțele nutritive și oxigenul necesar,  afectînd-o și mai mult.Pe masura ce boala progresează, intr-un timp considerabil, fară a fi urmat un tratament adecvat duce la orbire.
Cauzele Retinopatiei Diabetice
Cauzele bolii încă nu sunt destul de cunoscute, iar odată ce a avut loc apariția acestei necruțătoare afecțiuni, evoluția ei nu poate fi stopată, ci doar intreținută sau încetinită.De aceea depistarea bolilor oculare la timp este esențială.În stadii incipente nu are simptome(vedere încețoșată, dureri oculare sau alte semne), acesta fiind un motiv în plus ca pacienții ce suferă de diabet să facă și un control oftalmologic.Alți factori ce duc la apariția retinopatiei diabetice sunt sarcina, hipertensiunea arterială, creșterea grasimilor din singe si boli cronice ale rinichilor.Însă principala cauza este diabetul zaharat ce duce la pierderea de celule și blocarea capilarilor sangvine ale retinei.
 Simptomele Retinopatiei Diabetice
Simptomele sunt observate atunci cind deja au avut loc distrucții masive și au apărut complicații.O examinare periodică  poate identifica retinopatia diabeticî precoce și poate preveni dezlipirea de retină.
Simptomele retinopatiei diabetice includ:
-          Vedere distorsionată sau încețoșată;
-          Dificultăți intilnite la citire;
-          Puncte albe, întunecate sau luminoase în cămpul vizual;
-          Dureri oculare;
-          Senzații de vedere printr-un val;
-          Pierderea vederii partială, etc.
Metode de diagnosticare
Un examen oftalmologic ce include măsurarea tensiunii oculare, acuității vizuale și polului ocular plus examenul fundului de ochi- sunt citeva metode care stabilesc diagnosticul.
Detectarea timpurie a modificarilor la nivelul retinei este o metoda sigura de prevenire a bolii.

Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de gravitatea și localizarea bolii si de tratarea diabetului insuși.
Odata debutată, boala va continua sa persiste, chiar daca pacientul a inceput tratamentul.

                                     Sănatatea se vede prin ochii tăi!




Комментариев нет:

Отправить комментарий