среда, 24 июля 2013 г.

Vederea la nou-născuți


Cum vede micuțul și de ce nu poate distinge vizual formele?

Abia a venit pe lume cea mai scumpă și așteptată fiintă și vă doriți să stiți dacă totul este în regulă cu bebelușul dumneavoastră, dacă toate simțurile sunt dezvoltate, află acum că cel mai puțin dezvoltat este vederea copilului.
Cum explică medicii acest lucru?
 
Structura principală a aparatului vizual, retina care are functia de a prelua lumina și de a o transforma în stimuli ai sitemului nervos pe care apoi îi transportă treptat la creier, nu este destul de dezvoltată la bebeluși.Celulele care poartă denumirea de conuri și bastonașe (implicate în vederea nocturnă)sunt într-un numar foarte mic. Asta fiind o cauză a distingerii culorilor si acuității vizuale reduse.
Însă nu uitați că nou-născutul vede din primele secunde de viață, deși incă nu poate aprecia dimensiunile, distanța, culorile sau formele anumitor obiecte cu exactitate.
Vederea ajută bebelușul să se dezvolte treptat din punct de vedere fizic, mental și emoțional fiindcă vederea îi permite să primească informații vizuale din jur.

Cat de bine vede bebelușul tau?

Chiar dacă din puctul dumneavoastră de vedere ochii copilului vă par a fi bine dezvoltați pentru o vedere perfectă, el nu are puterea de a focaliza obiectele mai mult de douăzeci centimetri distantă ceea ce ar insemna:distanța dintre el și mamă în timpul alaptatului.
Începînd cu virsta de trei luni vederea se înbunătățeste, iar copilul începe să detecteze fețele celor din jur uitîndu-se îndelung la privirea mamei.Își va putea da seama vizual cine e mama și cine e tatăl, dar asta nu înseamnă că el nu își recunoaște părinții.Copilul îi simnte cu ajutorul altor simțuri, miros, auz, atingere, etc.
Deja de la patru luni bebelușul recunoaște obiectele(jucării) și poate întinde mîinuțele după ele.La șase luni deja recunoște obiectele și nu numai, dar face și diferența între ele.De exemplu știe deja care sunt jucariile și care e biberonul.
Vederea bebelușului pana la 1 anisor
La vîrsta de 9 luni copilul are o acuitate vizuală destul de bună, iar campul vizual este in continua dezvoltare. Este capabil sa diferențieze toate formele, culorile și mărimi diferite.
Atunci cind ii sarbatori-ți prima aniversare de un anisor putem spune ca copilul vede ca un adult.Iar odată cu primii pași poate să perceapă și înălțimea.
Vederea  copilulul la virsta de 2 anișori 
La virsta de 2 anișori vederea nu se deosebește cu mult de la virsta de un an cu toate ca acuitatea vizuală este mult mai dezvoltată.Vazul este bine dezvoltat la virsta de opt ani.
La aceasta virstă  problemele oculare pot fi depistate destul de ușor deoarece copilul face diferența dintre a vedea bine și vedere încețoșată.
 Rolul tau, ce tine de vederea copilului
Asigura-te de fiecare data ca medicul examineaza ochii micutului, ori de cate ori mergeți la un control de rutină la fiecare lună.
Medicul va analiza, modul în care se aliniază ochiișorii micuțului.
Va analiza dacă bebelusul nu are  probleme congenitale sau alte semne ale bolilor oculare des întilnite la copii.
Dacă cineva din familie, aveti probleme cu oculare, anunțați medicul despre acest lucru (in special daca unul dintre parinti a-ți suferit în copilarie de infecții oculare, etc.).
Cand să vă faceți griji ?
-       dacă copilul nu urmarește obiectele pe care le miști de la stanga la drepta sau de sus în jos în fața lui;
-       dacă ochii se mișcă tot timpul, și nu își poate concentra privirea într-un anumit loc;
-       dacă a aparut o pata albă pe pupilă;
-        dacă copilul este prea sensibil la lumină, iar ochii sunt umezi în permanență.
În cazul în care copilul dumneavoastră sa născut prematur, este predispus la un risc destul de  mare ce ține de problemele de vedere, cum ar fi astigmatism (vedere încețoșată), miopie, retinopatie (dezvoltarea anormală a vaselor de sange, ceea ce poate duce la orbire) sau strabism. Spune-i medicului că copilul a fost născut prematur iar daca observi ca ceva nu  in regula apeleaza la un specialist cit de repede posibil.

Sănătatea copilului tău e și prioritatea noastră!!!






Комментариев нет:

Отправить комментарий