вторник, 16 июля 2013 г.

Keratoconus-boala care distruge cornea

            

Keratoconul reprezinta o afectiune de natura noninflamatorie cu caracter progresiv a corneei,suprafata anterioara, transparenta a ochiului. El consta in deteriorarea si subtierea structurii epiteliului corneean creindu-se o inflamare in forma de con.Progreseaza la pacientii cu virsta cuprinsa intre 20-40 de ani.Keratoconul apare la un singur ochi si dupa o evolutie lenta se manifesta si la ochiul aparent sanatos.
Simptome
-         Vedere incetosata
-         Distorsionare usoara a vederii
-         Neclaritate(ceata)
-         Iritatia oculara
-         Sensibilitate la lumina

Diagnostic se stabileşte pe baza manifestărilor clinice şi pe baza unor investigaţii cum ar fi  topografia corneană computerizată.
Tratamentul kerataconusului
Pentru majoritatea pacientilor care sufera de  keratocon, tratamentul se face cu ajutorul  lentilelor de contact rigide. Daca boala este in faza timpurie, medicul recomanda ochelari sau lentile flexibile (moi).
Odată cu progresarea bolii, aceste metode nu sunt suficiente.
Următoarea formă de corecţie de ales sunt lentilele de contact rigide gaz-permeabile, care menţin mai bine forma corneei fiindca ,încetinesc avasarea bolii şi realizează o corecţie mai bună a vederii.
În fazele avansate  tratamentul este chirugical (transplantul de cornee). Si totusi nu scapati de ochelari, trebuie sa ii purtati pentru o vedere clară.