четверг, 11 июля 2013 г.

Conjunctivita – ochii rosii

                         

Ce este conjunctivita
Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei - membrana care acopera ochiul si liniile de pe suprafața interioară a pleoapei.
Cauzele de conjunctivitei
-         infecții virale
-         infectii bacteriene, cum ar fi stafilococ și streptococ
-         reacții alergicice asociate cu alergii sezoniere
-         iritații chimice
-         poluarea aerului,etc.
Conjunctivitele virale și bacteriene sunt extreme de contagioase.
Factorii care cresc riscul de conjunctivita
-         contactul cu  persoana bolnava
-         schimbul de prosoape, lenjerii de pat, sau alte obiecte (chiar atingeți mânerul ușii) dupa o persoană infectată
-         expunerea la iritanti de mediu
-         lentile, mai ales în lipsa de îngrijire corespunzătoare
-         alergii sezoniere sau de contact cu alergeni necunoscuti
Simptomele
-         inrosirea, lacrimarea ochilor
-         inflamație a pleoapei interioare
-         senzație de crampe si zgarieturi in ochi
-         mancarimi ale ochilor
-         sensibilitate la lumină
In functie de cauza, conjunctivita se trateaza de obicei în termen de 2-14 zile. Dacă conjunctivita este cauzată de alergii sezoniere, aceasta poate dura tot sezonul. Dacă aceasta este cauzată de alergie non-sezoniere, acesta poate continua pe tot parcursul anului.
Notă: Aceste simptome pot indica uneori  probleme medicale mult mai grave. În prezența acestora sau orice alte simptome ar trebui să meargeti la un medic specialist pentru un control de rutina.
Diagnosticarea conjunctivitei
Medicul va va intreaba despre simptome și istoricul medical. Se analizează, de asemenea, ochii. Dacă există o descărcare de gestiune de la ochi, medicul poate solicita efectuarea unor teste pentru a determina cauza aparitiei bolii.
Tratamentul
Tratamentu depinde de cauza si vechimea bolii de exemplu pentru infectii virale nu există nici un medicament. Aplicarea de comprese calde pentru ochi sau aparate de umidificare poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Un medic oftolmolog poate prescrie, de asemenea, picături anti-inflamatorii, care pot ameliora simptomele dar asta numai dup ace ve-ti efectua citeva investigatii necesare.
Metode pentru a  preveni răspândirea infecției
-         ține-ți mâinile departe de fata t și nu vă frecați la ochi
-         schimba fețele de pernă și prosoapele în fiecare seară
-         spalati-va pe mâini mai frecvent
-         evitati înotul, etc.
Metode pentru a evita conjunctivita
-         nu impărți-ti piesele de  machiaj sau picăturile oftalmice cu alte persoane
-         evitati prosoapele de partajare, prosoape, perne, și batiste
-         purtați întotdeauna ochelari de protecție atunci când înotati
-         în fiecare zi curățiti lentilele de contact și nu adormiti cu ele (numai cu permisiunea medicului)
Un oftalmolog poate lua în considerare alte metode pentru a preveni conjunctivita, in functie de cauza.

                    Ai grija de ochii tai deoarece ei sunt bogatia sufletului.

Tratamentul miopiei

                                       
             
Miopia este o afectiune a vederii care se caracterizeaza prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele ce se sunt situate la o distanță mare.Miopia este diagnosticata inca din copilarie, in primii ani de scoala spre maturitate.
Schimbarile de vedere se dezvolta treptat si se inrautatesc gradat, afectind in mod egal atit copii, femeile cit si barbatii.In multe cazuri miopia este ereditara iar pe motivul ca este mostenita poate fi cauzata de modificarile globului ocular.Boala se agraveaza atunci cind bolnavul solicita efortul ocular precum ar fi lucru la calculator, citit, scris, etc.

Tratamentul miopiei trebuie sa fie stabilit de catre medicul oftalmolog fiindca numai el poate face un diagnostic corect in functie de cazul si graviditatea bolii.
De exemplu corectia miopiei in copilarie se face cu ajutorul lentilelor aeriene divergente,ochelari sau lentile de contact.Adultii (virsta cuprinsa 20-50 ani), corectia miopiei se poate face cu ajutorul  lentilelor aeriene sau lentilelor de contact. Se poate opta si pentru tratamentul chirurgical (LASIK), dar deja in functie de graviditatea miopiei si grosimea corneei.In cazul varstnicilor, cand deja apare cataracta miopigena, pacientul trebuie neaparat operat.

Miopia usoara (simpla) care poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor,lentilelor de contact moi, terapie de refractie(lentile de noapte), lentile intraoculare sau apeland la chirurgia refractiva.
De obicei,pacientii prefera ochelarii cu lentile divergente. Odata cu avansarea miopiei lentilele necesita schimbate, dupa efectuarea unui nou consult oftalmologic. Trebuie sa cunoastem faptul ca lentilele au rolul de a corecta viciul de refractie. 
Miopia degenerativa poate fi corectata cu lentile de contact insa nu perfect pentru a obtine o vedere inbunatatita se realizeaza o subcorectie cu maxim 2-3 dioptrii. 
Tratamentul chirurgical al miopiei degenerative se poate realiza prin implant de cristalin artificial insa exista deja mai multe riscuri.

Chirurgia miopiei, include mai multe procedee: 

- keratotomia radiala
- keratomileusismiopic
- keratectomiafotoreactiva (procedeul LASIK) 
- epikeratoplastia
 
Ca o alternativa pentru tratamentul miopiei in cadrul clinicii OftalmoCorrect au fost elaborate o serie de procedee terapeutice cum ar fi fizioproceduri si exercitii oculare.
Pentru a preveni miopia, se recomanda efectuarea activitatilor in aer liber, in asa fel incit sa se evite suprasolicitarea vizuala, care este foarte des intalnita in zilele noastre (munca de birou, munca in exces in fata computerului,vizionarea televizorului, regim alimentar neadecvat,etc.)si mai mult de cat atat, lumina zilei joaca un rol important in prevenirea si stopare miopiei.
Din păcate, nu există un tratament medicamentos pentru tratarea miopiei
Pentru mai multe informatii pute-ti afla la numarul de tel: 0(22)50-18-13 sau la medicii nostri specialisti care va vor raspunde la toate intrebarile care le aveti.Toate tipurile de corectie (ochelari,lentile de contact), precum și coagularea cu laser a retinei puteți pune în aplicare în clinica OftalmoCorrect. Instituția dispune de cei mai buni oftalmologi din Moldova și dispune de echipamente moderne necesare.    
Scumpi pacienti, nu uitati in clinica noastră se oferă toate metodele moderne de corectare a miopiei și cele mai bune tehnologii din lume.


Tratamentul astigmatismului


                             
Astigmatismul este o boala oculara un viciu de refractie in care puterea refractiva nu e aceeasi pe toate meridianele.
Tratamentul astigmatismului depinde de niste factori importanti cum ar fi virsta, activităţile şi ocupaţia, tratamentul este prescris, în mod obişnuit, cu ajutorul lentilelor de contact şi al ochelarilor de vedere.
Cum am mai spus corectia astigmatismului se realizeaza cu ajutorul lentilelor cilindrice sau sferocilindrice.Insa tratamentul se aplica doar dupa consultatia unui medic specialist care va poate recomanda sau prescrie acest gen de corectie.
Purtarea lentilelor de corecţie tratează astigmatismul prin anihilarea curburii inegale a corneei.
Ochelarii de vedere. Ochelari de vedere pot fi fauriti cu lentile speciale care sǎ recupereze forma inegală a ochiului. În plus, ochelarii de vedere mai pot corecta, erorile de refracție, precum miopia sau hipermetropia.
Lentilele de contact. Exista o mare varietate de lentile  disponibile pe piațǎ, ȋnsǎ pacientul trebuie sa se consulte cu un medic oftalmolog ȋnainte de a le utiliza.
Tratamentul chirurgical.O metodă des intilnita in corectarea astigmatismului este cea de a schimba forma corneei cu ajutorul refracţiei sau cu ajutorul  chirurgiei laser. Deşi există mai multe feluri de chirurgie refractivǎ, este bine ca medicul sǎ aleagǎ tehnica necesara, ȋn funcție de nevoile si analizele pacientului.
Keratotomia radialǎ este o procedurǎ invechita in corectarea astigmatismul. Ȋn urma keratotomiei, corneea ȋși recapǎtǎ incet funcția de a focaliza lumina pe retinǎ.
Insǎ in ziua aceaste metode sunt ȋnlocuite cu proceduri moderne cum ar fi lentilele de noapte care stopeaza, previn si totodata trateaza boala.
Aflaţi mai multe despre lentilele de noapte sau mai multe opţiuni personalizate care conferă ochiului o formă mai aproape de cea naturală şi ideală de la medicii specialisti care activeaza in cadrul clinicii OftalmoCorrect.
Acum cu ajutorul noilor aparate de ultima generatie dispune-ti de o consultative variata si rezultate imbunatatite.
Ai grija de ochii tai!



среда, 10 июля 2013 г.

Inflamatiile oculare in sezonul cald

                            

Vara, caldura, miros de flori, polen – nu sunt numai semnele unei veri frumoase, dar si posibile cauze ale bolilor oculare acute.Sezonul cald te trezeste dintr-un vis cu milioane de bacterii, alergii si infectii.De aceea este important sa avem grija de igiena corespunzatoare ochilor nostri.Dar daca totusi apar probleme este util sa cunoasteti urmatoarele informatii despre bolile oculare.
Cele mai lejere forme de inflamaţii oculare pe perioada estiva sunt blefaritele, cu predispoziţia la dezvoltarea chisturilor, orjeletelelor(ulcioare) sau chiar microabcesele palpebrale.
De ce vara?
Multi cred ca cresterea numarului bolilor oculare are loc anume in perioada de vara fiindca se dezvolta mai multe bacterii cauza fiind transpiratia, praful si lipsa igienei.Un exemplu destul de clar este: de fiecare data cind mergem in transport atingem balustrada, minerile portierelor dupa care ducem miinile la ochi.Si aceasta nu este singura cauza a inflamatiilor oculare, chiar dacă am spala miinile cu apă și sapun la fiecare cinci minute, aceasta nu garantează eliberarea completă de boala.
Un rol important în dezvoltarea bolilor de ochi este radiația solară, care provoacă iritații ale mucoaselor. Prin urmare, trebuie bine-alesi ochelarii de soare - acest lucru in ziua de azi nu este un lux, nu un decor, ci o necesitate.
O alta cauza a inflamatiilor este legata de orele in sir petrecute in fata calculatorului fiindca ochii nu mai au timp sa se relaxeze pe deplin.Oricare dintre acești factori ar putea determina întreaga gama de afectiuni ale ochilor despre care vom vorbi putin mai jos.
Conjunctivita
Este o inflamatie a pleoapelor și a globului ocular. Distingem conjunctivită alergică, infectioase si mixta.
Conjunctivita alergica ("sindromul de ochi roșii"), apare în forma acută și este vizibila imediat la ambii ochi. Cauzele bolii sunt: ​​polenul, unele alimente cu conservanți, medicamente, ​​produse chimice de uz casnic, praf, purtarea lentilelor de contact pe o perioada mai lunga, etc.
Conjunctivitele infectioase(bacteriene), sunt forme care, deşi nu afectează foarte mult vederea, creează un disconfort major în activitatea de zi cu zi.Este clar că, pentru un tratament eficient al acestei boli ar trebui să se excludă orice contact cu alergenul (apa din bazin,chimicale,etc). Dar dacă nu ai nici o idee despre ceea ce cauzeaza o astfel de reacție puternică, consultati un medic oftalmolog pentru a va ajuta si gasi cauza inflamatiilor.
Mult mai frecvente sunt conjunctivitele sub formă mixtă. Membranele mucoase ale pleoapelor și globul ocular se poate inflama sub influența mai multor agenti patogeni, nu doar a bacteriilor. De obicei, inflamatia este însoțită de durere ascuțită severa, senzație de arsură, lăcrimare, senzație de nisip si disconfort.
Alte forme, deloc uşoare, care provoaca inflamaţii oculare este sindromul de ochi uscat.
Ce este sindromul de ochi uscat?
Sindromul de ochi uscat constă în diminuarea cantităţii lacrimilor care umezesc suprafaţa ochiului.
Pacientul resimte o durere constantă generată de iritarea ochiului si care, netratată, poate duce la rănirea, ulcerarea corneei şi de aici, incet la pierderea vederii.
Sursele inflamaţiilor oculare
Razele solare
Fie că sunteţi la piscină în parc sau in oras, este important să cunoasteti că nu doar pielea poate fi afectată ci si ochii pot suferi arsuri grave care duc atit la inflamarea pleoapelor cit si scaderea vederii.Pentru a reduce din consecinte purtati ochelari de soare care blocheaza razele UV.
Lipsa de odihna
Daca petreceti toata ziua în faţa unui calculator, luaţi din cind in cind o pauză pentru a odihni ochii si ai menţine frumosi si sanatosi.
Lumina puternica
Feriti-va de reflectiile puternice ale luminii care se reflecta în apa de la piscină,nisipul colorat care dauneaza ochilor ducind la disconfort.
                             Ochii sunt oglinda sufletului aveti grija de ei!

Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebarile care va framinta consultati un medic oftalmolog de la Clinica multispecializata OftalmoCorrect.
Pentru detalii apelelati la nr.de

Tulburarile de vedere in timpul sarcinii

                          

Schimbarile survenite asupra corpului unei femei in timpul celor 40 de saptamini pot afecta acuitatea vizuala a tinerii mamici.In cele 9 luni viitoarea mamica va resimti tot mai multe modificari unele dintre ele fiind vizibile chiar din prima luna de sarcina.Se vor simti schimbari si in plan vizual cum ar fi umflarea pleoapelor, mincarimi la nivelul ochiului, vedere slaba insotita de ameteli, etc.
Toate aceste modificari fac parte dintr-o sarcina normala astfel incit este vorba despre adaptarea organismului pentru nastere.
Retentia de lichide
Retentia de lichide afecteaza ochii mai precis cornea care incet - incet se ingroasa si duce la disconfort (in special mamicilor care poarta lentile de contact).Un motiv in plus care se umfla pleoapele este acelasi de la care se umfla si picioarele pe perioada sarcinii, (schimbarea de hormonilor provoaca fluctuatii in singe).
Modificari ale refractiei.
Schimbarile hormonale ce au loc in organismul viitoarei mamici pot schimba radical acuitatea vizuala.De aceia medici oftalmologici recomanda un control de rutina in perioada sarcinii cit si dupa nastere (desigur daca apar simtomele enumerate mai jos).
Sindromul ochilor uscati
Pe parursul aceste aventuri(sarcinii) foarte multe femei se pling de senzatia de mincarime la ochi, uscaciune, disconfort sau mai bine zis sindromul ochilor uscati care dupa nastere va disparea.Cu toate acestea daca si in continuare simtiti acest disconfort care va deranjeaza consultati un medic oftalmolog.
Dureri puternice de cap(migrene) si vederea
Pe tot parcursul sarcinii modificarile hormonale ne fac batai de cap cauzind migrene si dureri de ochi, ochii devenind foarte sensibili la lumina razelelor solare si nu numai.Trebuie de luat in calcul faptul ca femeile insarcinate nu au voie sa ia pastile pe percursul sarcinii iar daca apar migrene si dureri oculare ar fi bine sa se adreseze medicului de urgenta.
Unflarea(congestia) pleoapelor
Unflarea pleoapelor nu este o problema grava dar totusi nu trebuie ignorata deoarece pe parcurs devine inconfortabila ducind la o vedere slaba, incetosata.
Consumul excesiv de lichide si excluderea alimentelor sarate duce la ameliorarea situatiei diminuind acest gen probleme.
Sarcina poate aduce schimbari atit in bine cit si in rau totul fiind legat de afectiunile deja existente a ochilor.Daca aveti deja probleme mergeti la un oftalmolog inainte de a concepe un copil pentru a preveni problemele care pot aparea pe parcursul sarcinii.
Viitoarele mamici tebuie sa retina ca MIOPIA are tentinta de agravare iar femeia insarcinata care are miopie trebuie supravegheata in permanenta de un medic specialist deoarece in timpul nasterii se poate provoca o dezlipire de retina.Deci veti simti necesitatea de examene mai frecvente la ochi pe parcursul acestor 9 luni si desigur in perioada imediat urmatoare.
Daca nu dispuneti de un medic oftalmolog atunci clinica multispecializata OftalmoCorrect va vine in ajutor.
                          Pentru noi vederea Dumneavoastra conteaza.