пятница, 26 июля 2013 г.

Bolile endocrine, află cauzele și învață să recunoști simtomele…


Un om sănătos pentru mulți dintre noi ar fi - a avea 2 miini, 2 picioare și nici un defect de deplasare ,o gindire căt se poate de realistă, etc.De aici reeșim la concluzia că nu fiecare dintre noi dăm importanță lucrurilor care ni se întîmpă iar unele simtome pot fi cauza unei boli care pe parcurs poate deveni cronice.
Aici vom face cîteva precizări asupra sistemul endocrin care joacă un rol destul de important în desfășurarea unor funcții ale organismului (digestia și reproducerea) fiind  compus  din hipofiza, tiroida, glandele suprarenale și glandele reproducatoare.
 Cînd ne referim la bolile endocrine multi dintre noi ii framinta gindul  asupra problemelor legate de glanda teroidă însa noi ne vom plasa pe ovoluție și infertilitate.
Atit barbatii cit și femeile pot suferi de probleme de natură genetică, hormonală, anotomică, infecțioasă care-i impiedică să aibă urmași.
Cauzele infertilitatii feminine pot fi numeroase cum ar fi:
·                   CHISTURI/ FIBROAME
·                   ANOVULATIA
·                   ENDOMETRIOZA
·                   BOALA INFLAMATORIE PELVINA

Ce este onovoluția?
Departe de a fi o boala,anovoluția este doar un semn că în sistemul reproductiv a intervenit o mică problemă.Ar fi bine să știm factorii ce pot cauza lipsa ovoluției.În perioada fertilă,  perioada ciclului mentrual sunt eliberate ovulele care pot fi fecundate  de spermatozoizi.În momentul în care suferi de disfuncții ale aparatului reproductiv, ovoluția se  dereglează și cu timpul dacă nu se face un tratament adecvat poate disparea complet.În acest caz apare anovoluția.Din nefericire, poate să treacă ceva timp pîna să descoperi problema deoarece în tot acest timp vei avea un ciclu menstrual.Primul semn al anovoluției va fi o mentruație neregulată și lipsa mucusului cervical.
Ce duce la anovoluție?
Primul semnal pe listă este sindromul ovarului polichistic, un dezichilibru hormonal care inhibă ovoluția.Alți factori asociați cu lipsa ovoluției ar fi:
- supraponderabilitatea;
- anorexia;
- insuficiența ovariană prematură;
- hirsutismul (pilozitatea excesiv aparută în urma unor dereglări hormonale);
- hiperprolactinemia (creșterea nivelului de prolactină în sînge);
- stres în forme avansate;
- sport practicat în exces;
- vîrsta înaintată a mamei;
- probleme legate de glanda teroidă;
Simptome
Primele simptome care duc la lipsa ovulației ar fi dereglarea ciclului mentrual urmată, în situații extreme, de încetarea lui definitivă (dar nu și ireversibilă). Un alt semn al anovulației poate fi însă și o menstră mai scurtă sau care durează mai mult decat de obicei (7,10 zile).Dacă perioada menstruației nu variază cu mai mult de una, doua zile, și ovulația nu are loc atuci vorbim de un ciclu anovolator, care poate provoca alte dereglări hormonale.
Ovulația poate reveni la normal?
În funcție cît de complicată e problema, tratamentul pentru restabilirea funcțiilor ovulatorii pot varia de la schimbarea stilului de viata, pana la administrarea de medicamente sau chiar poate fi nevoie și de o intervenție chirurgicală.
Dacă vă doriți un copil și în același timp ați observat că aveți dereglări mentruale sau stări din care au fost scrise puțin mai sus ar fi indicat sa faci o vizita la medicul endocrinolog - ginecolog. Nu lăsa-ți ca o problemă simplă să stea în calea implinirii Dumneavoastră de a vă face fericiți.
Sănătatea Dumneavoastră e și prioritatea noastră!









Комментариев нет:

Отправить комментарий