понедельник, 29 июля 2013 г.

Degenerescența maculară

           


                                               


Degenerescența maculară, principala cauză de pierdere a vederii la persoanele cu vîrstă înaintată (peste 55 de ani).Boala apare atunci cînd țesutul din porțiunea centrală a retinei este   distrus.                                                                                                                                    Degenerescența maculară boala care poate duce la orbire în timp record (vederea scade, centrul vederii devine întunecat fiind afectată negativ și calitatea vieții).
Cauzele Bolii
Degenerescența maculară este întilnită mai des la persoanele cu vîrsta înaintată și mai puțin la persoanele care suferă de diabet, obezitate sau fumează în exces.O cauză ar mai fi ereditatea.În funcție de  vîrstă boala apare treptat dar pe motiv ereditar poate aparea oricînd.
Factorii care cresc riscul bolii:
-         Ereditatea
-         Fumatul
-         Lipsa(carența) de vitamine
-         Razele UV
-         Obezitatea
-         Arterioscliroza
-         Culoarea deschisa o ochilor, etc.
Simptomele bolii
În fazele incipiente a bolii simptomele nu sunt grave și nu le prea dăm importanță, însă ar trebui de efectuat un control oftalmologic.
-         Scăderea vederii
-         Vedere încețoșată, deformată, întreruptă, linii curbe
-         Întunecarea centrului vederii
-         Deteriorarea calității vederii ce ține de perceperea culorilor,etc.
Exista două forme a degenerscenței maculare:uscată(non-neovasculară) și umedă(neovasculară).
Forma uscată, constă în acumularea de drusen în straturile profunde ale retinei.Progresează lent iar scaderea vederii are loc într-o perioada de timp mai mare.Este mai des întălnită decît cea umedă, reprezentînd aproximativ 85 – 90% dintre cazurile bolii fiind mult mai gravă, duce la o afectare severă a vederii.Forma uscată reprezinta stadiul incipient al bolii fiind  rezultatul procesului de îmbătrînire a țesutului macular.

Forma umedă, are o frecvență mai mică față de forma uscată însă scăderea vederii are loc brusc.Odată ce un ochi est bolnav celălalt este în mare pericol.                                                               
Nu exista tratament eficient pentru degenerescența maculară însă seeste posibilitatea de a încetini progresia bolii.

Комментариев нет:

Отправить комментарий